hannuka V

Optical illusions – day

Boker tov!

We vertrekken goed op tijd: Waze waarschuwt ons dat op de weg naar Tel Aviv gemiddeld max. 30 per uur kan worden gereden.

In het museum van illusies hebben de kinderen veel plezier, en de oudste onder hen hebben veel interesse in het onderwerp.

Foto’s zeggen meer dan woorden.

Na een heel leuk museumbezoek, komen we aan de uitgang meteen op de mooie promenade van de oude haven: we wandelen en vermaken ons met de wilde golven die over de dijk spatten.
Een vrije picknicktafel wacht op ons; daarna genieten we verder van het zachte weer en de zonnestralen (de kinderen en de stralen van de ‘echte zon’); we missen ze allebei zo hard als we in Antwerpen zijn.
Op de terugweg naar huis, in Petach Tikva halen we Lior op bij de gan.
De kinderen spelen nog wat op het speelpleintje en worden met een ijsje verwend door saba;

Daarna leuk samenzijn aan tafel, het is hamburger-avond.
Elk kind mag een hannuka-kaars aansteken, in aflopende volgorde naar leeftijd. Elijah wordt ontmaskerd, hij liet iedereen geloven dat hij al 6 jaar oud is èn dat hij ouder is dan Romi. We confronteren hem ermee: hij verzekert ons dat het zijn moeder was die hem bij de geboorte aanmeldde zich vergiste als ze hem heeft ingeschreven. Illusie, misschien heeft het nog een ‘vertekend’ beeld, zoals in het museum…
Als oom Serge op bezoek komt, vertellen de kinderen hem het geheim: we zeggen aan savta dat de neefjes Rechtschaffen in hun kamer zijn: ‘geheime’ afspraken tussen de neven en nichten, ze blijken allemaal in één kamer te zijn.
Saba en savta begrijpen niet meer zo goed wie in welk bed terecht moet komen. Kwestie van illusie.